SELAMAT DATANG KE JKKK KAMPUNG BATANG ROKAN, 73200 GEMENCHEH, NEGERI SEMBILAN.....PELANCARAN BLOG KG BTG ROKAN PADA 15 JUN 2009...

Khamis, Mac 18, 2010

Kemarau Melanda


Lihat lah sungai Kg Btg Rokan yang telah kering akibat cuaca panas yang melanda sehingga kini.

ini gambar sebenar sungai Kg Btg Rokan. ( bukan iklan pasir )Fenomena panas yang melanda di jangka akan berterusan, Namun hakikat alam akan terus terjadi. w.k tak dapat paparkan wajah asal sungai kerana tidak ada siapa yang memiliki foto wajah asal sungai Kg Btg Rokan. Sejarah menyatakan sungai asal adalah dua kali ganda kecil dari wajah sekarang. Pada awal tahun 80an adalah tahun terakhir sawah padi di tanam di sekitar kawasan sawah Kg. Oleh kerana sistem peparitan dan ampangan sungai pecah dan berkemungkinan banyak faktor peribadi, pesawah2 pun tidak lagi meneruskan usaha menanam padi tersebut.
JPS berkemungkinan telah 4  kali mengeluarkan tender pembersihan sungai, namun yang terjadi adalah pembesaran / melebarkan dan mendalamkan sungai.
warga kampung tidak ada yang sepakat menyokong tidak bersetuju dengan kaedah itu. Hanya suara belakang yang jelas ke udara seperti Radio FM.
Jelas apa yang terjadi sekarang.. kepupusan kehidupan mahupun merosakan tebing sungai. 

fikir-fikir-fikir.. apa akan terjadi pada sungai ni.

p/s : sungai tidak ada rezab. semua di dalam kwsan tanah hak milik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan